Typografi inspiration till Borselius nya rumsavdelare Air-X

Nya tillskottet till vår omtyckta serie med rumsavdelare har namnet Air-X. Produkten har en helt annan form än ursprungsmodulen Airflake och med nya modellen visar formgivaren Stefan Borselius att konceptet är lika vitalt idag, 15 år senare. Läs mer om den nya produkten och varifrån Stefan har hämtat inspirationen.

Ny rumsavdelare med inspiration från typografins värld
Med inspiration från såväl naturen som geometri har Air-konceptet gett oss akustikprodukter i form av blommor, snöflingor, löv och geometriska figurer. Det senaste tillskottet till Air-familjen är Air-X (2021). I designprocessen gav sig Stefan Borselius in i en värld av symboler, bokstäver och typografi för att hitta inspiration.

Skisser från processen när formgivaren Stefan Borselius skapade Air-X.
Den första fullskaliga modellen!
“Precis som bokstäverna i alfabetet gör Air-X det möjligt att bilda ett oändligt antal former och kombinationer” menar Stefan Borselius.

Ljudabsorberande rumsavdelare
Air-X är faktiskt den produkt i Air-serien som absorberar ljudvågor allra bäst! Modulerna är tillverkade i formpressad filt, vilket motverkar eko och effektivt absorberar buller. Filtmodulerna som finns i hela 30 olika färger går att koppla samman till olika typer av mönster med olika grad av öppenhet. Med Air-X är det enkelt att skapa ”rum i rummet”; produkten delar av och skapar sektioner i interiören, på ett transparent vis. Läs mer om Air-X.

rumsavdelare01
Ljudabsorberande rumsavdelaren Airflake (2006) till vänster, Air-X (2021) till höger.

Airflake
Du kanske är bekant med produkten Airflake? År 2006 skapade formgivaren Stefan Borselius den tillsammans med oss på Abstracta. Airflake är hexagonformade filtmoduler som monteras samman till hängande rumsavdelare i lekfulla mönster. Rumsavdelaren blev snabbt populär då den tillförde ett helt nytt perspektiv på ljudabsorberande produkter.

Hittills har över 800 000 st Air-produkter levererats till kunder världen över.

rumsavdelare02
“Familjemedlemmarna” i Air-familjen ljudabsorberande rumsavdelare: Airbloom, Aircone, Airflake, Airleaf och Air-X.

Länkar till alla produkter i Air-familjen:

Airbloom

Aircone

Airflake

Airleaf

Air-X