Så kan du enkelt förbättra akustiken i ditt hem - 5 tips!

Många moderna hem har öppna planlösningar och avskalade golv- och väggytor. Kanske snyggt för ögat, men inte särskilt trivsamt för öronen. Ljudvågor studsar nämligen mot hårda ytor. Efterklangstiden blir lång och eko uppstår.

När du inreder ett hem behöver du därför tänka på hur du ska inreda för att skapa en trivsam ljudmiljö utan eko. Det behöver inte medföra en massa kostnader. Vi har samlat några tips på hur du enkelt kan förbättra akustiken i ditt hem.

forbattra-akustiken-abstracta04
Möblera tillräckligt i förhållande till rummets volym. Foto: Erik Lefvander/ Lammhults

Tips nr 1: Möblera ytan tillräckligt mycket
Ljudvågor behöver brytas av (diffuseras) och det görs med objekt som inte i första hand är mjuka. Ditt soffbord, piedestalen med växten, ja allt som är av hård karaktär i rummet hjälper faktiskt till att förbättra akustiken eftersom det bryter ljudvågorna. Det är därför viktigt att ”fylla” rummets volym med tillräckligt många möbler som skapar brytpunkter för ljudvågorna. Rummet bör alltså inte vara för tomt.

Hindra ljudet från att studsa mot rummets hårda ytor med hjälp av gardiner, mattor och ljudabsorberande lampor. Foto: Mårten Ryner

Tips nr 2: Absorbera ljud med mjuka material
Ljudvågor studsar mot hårda ytor som fönster, väggar, tak och golv. Använd rejält tilltagna mattor på golvet och häng upp gardiner. Ju tjockare tyg, desto bättre ljudabsorption. En soffa eller en säng fungerar ofta bra som ljudabsorberande element mitt i ett rum.

Taket brukar vara svårare att förbättra ur akustiksynpunkt. Abstractas omtyckta, ljudabsorberande lampa Lily stoppar dock ljudvågor från att studsa vidare upp mot taket och är därför perfekt att använda som absorbent.

Bokhyllan är en underskattad ljudabsorbent. Montera en hängande absorbent t ex Airbloom på väggen intill för maximal ljudabsorberande effekt. Foto: Unsplash/Pickawood, Mårten Ryner

Tips nr 3: Använd väggarna smart – tänk vinkel!
Du kan skapa bra akustikförutsättningar genom att placera höga, ljudabsorberande element som bokhyllor mot en vägg som är i 90 graders vinkel mot väggen där nästa ljudabsorberande element finns, t ex en tjockare gardin eller en hängande ljudabsorbent. Apropå bokhyllor, fyll dem med böcker i stället för prydnadssaker. Böcker i stor mängd fungerar nämligen bra som ljudabsorbenter.

Placera mjuka material framför dig i hemmakontoret! Här är ljudabsorbenten Scala i olika utföranden för vägg eller skrivbord. Foto: Mårten Ryner

Tips nr 4: Hemmakontoret
Låt ditt hemmakontor vara i ett avskilt rum om du har möjlighet. Det ger i regel mer fokus än vid köksbordet mitt i huset. Har du många samtal och videosamtal? Placera ett mjukt material framför dig så blir samtalets ljudmiljö trevligare. Det kan i praktiken innebära att du ställer skrivbordet framför en gardin, en bokhylla eller att du placerar en bordsskärm längs långsidan på ditt skrivbord.

Tips nr 5: Trappan – en akustikfälla
I en trappa finns ofta flera väggar parallellt, som i en kub, där ljudvågorna kan härja fritt och skapa eko. Detta motverkar du enkelt genom att hänga upp objekt som bryter ljudvågorna på väggytan. Den klassiska ”trappbonaden” finns inte kvar i så många hem idag, men du kan göra klokt i att placera någon form av textil längs ena trappväggen, eller sätta upp något som bryter ljudvågorna på väggarna, t ex ljudabsorberande paneler eller mindre hyllor.

Se Abstractas akustiksortiment