Staffan Holm

Formgivaren Staffan Holms studio befinner sig i ett före detta pannrum med väldiga fönster åt tre väderstreck, nära Älvsborgsbron i Göteborg. På hyllan bakom hans arbetsbord finns modeller, skisser, och några av hans arbeten. När man ser dessa objekt jämte varandra slås man av vilken stilmässig spännvidd han har som designer. Jämför till exempel Milk Stool, som ser ut som sinnebilden av en pall, med glasskulpturerna i Anamorph Objects, vars gestalter är flytande, obestämbara.

Visst, vissa av hans arbeten är stilmässigt besläktade med varandra, men det är inte en bestämd stil som är hans kännetecken, utan snarare det utforskande sättet han arbetar på. Hans utgångspunkt är materialet och tekniken, snarare än en idé om formen. Ett förhållningssätt som kanske mindre vanligt bland formgivare än bland hantverkare, men så har Staffan Holm också en bakgrund som möbelsnickare.

Staffan Holm har en masterexamen från HDK i Göteborg har fått en rad utmärkelser, däribland Winner of the Swedish EDIDA Chair Award, Elle Magazine (2017, 2014); Wallpaper Award (2017); och Bruno Mathsson Award (2013). Han har ställt ut bland annat på Artipelag (2013) och på Röhsska (2011).